آدرس پست الکترونیک: yazdanpanah@sbmu.ac.ir
پیام ریاست
افزایش روزافزون جمعیت جهان، کمبود مواد غذایی و محدودیت ظرفیت تولید صنایع غذایی، تأمین مواد غذایی باکیفیت و بااصالت، ایمن و سالم را به چالشی جدی در بحث امنیت غذایی (Food security) و سلامت غذا (Food safety) تبدیل کرده است. از طرفی افزایش جمعیت شهری و کاهش جمعیت روستایی تغییرات عمدهای در نحوه فرآوری و الگوی مصرف مواد غذایی ایجاد کرده است. علاوه بر این، یکپارچگی و ادغام در صنایع دامی و کشاورزی با صنایع غذایی و جهانیشدن تجارت غذا نیز به این تغییرات دامن زده است. در اثر این تغییرات و به دنبال صنعتی شدن جوامع بشری، مخاطرات مرتبط با مواد غذایی افزایش یافته اند. در گذشتهای نه چندان دور، عوامل بیولوژیک نظیر باکتریها، قارچها، انگلها و ویروسها مهمترین عوامل ایجاد بیماری و یا مسمومیت ناشی از مصرف مواد غذایی ناسالم بودند؛ اگرچه این عوامل هنوز هم نقش پررنگی در این زمینه ایفا میکنند ولی عوامل جدیدی مانند باقیمانده داروهای مورد استفاده در دامپزشکی، سموم آفت کش، فلزات سنگین، آلاینده های محیطی، آلاینده های پایدار آلی و حتی آلودگی های رادیواکتیو و نیز موضوع چالش برانگیز مواد غذایی تراریخته به این مخاطرات اضافه شدهاند که اهمیت آنها کمتر از عوامل خطرناک بیولوژیک نمیباشد. از آنجا که بیماریهای ناشی از مصرف غذای ناسالم (Foodborne disease) بعضاً آسیب های اجتماعی و اقتصادی جبرانناپذیری را به همراه دارد، با شیوع این بیماریها در سالهای اخیر، بررسی ایمنی و سلامت فرآوردههای غذایی اجتنابناپذیر است. بدون شک، این واقعیت ها تهیه مواد غذایی سالم را از یک سو به اولین اولویت مصرفکنندگان و از سوی دیگر به اولین وظیفه و ضرورت تکلیفی تامین کنندگان مواد غذایی و سازمان های قانونگذار و نظارتی تبدیل کرده است.
از دیدگاه کمیته کدکس (Codex) مواد غذایی، ایمنی مواد غذایی عبارت است از: "همه موازینی که باید در مراحل تولید، فرآوری، نگهداری و عرضه مواد غذایی رعایت شود تا فرآورده غذایی بهصورت سالم، بهداشتی و باکیفیت مناسب به دست مصرفکننده برسد". بر اساس این تعریف نه تنها سالم بودن غذا در درجه نخست اهمیت قرار می گیرد بلکه بالا بودن کیفیت خوراکی آن نیز هم ردیف با ایمنی غذا مطرح می شود.
با تفاسیر فوق، مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با لطف و عنایت الهی به عنوان یک مرکز کلیدی و راهبردی در کشور، چشم انداز و رسالت خود را با شعار "غذای سالم، ارتقای سلامت جامعه" هدفگذاری نموده و ضمن استفاده از ظرفیت محققین کشور و همچنین بهره گیری از ظرفیت همکاری های بین المللی، تمام برنامه های پژوهشی، آموزشی و اجرایی خود را در این مسیر متمرکز کرده است و در این راه از کلیه متخصصین و محققین علاقهمند، برای مشارکت و همکاری در این زمینه دعوت به عمل میآورد.
دکتر حسن یزدان پناه
رئیس مرکز تحقیقات سلامت غذا